Ungaria ia fața României în Europa, pe plan economic. Anunțul oficial care nu este doar o declarație populistă

de: Mădălina Bahrim
20 10. 2021

Evoluția economică a Ungariei ar putea devansa performanțele înregistrate de țara noastră, în următoarele luni. De vină pentru faptul că România este depășită de Ungaria este rata mult prea mică de vaccinare de la noi, în raport cu vecinii.

Ministrul de Finanțe, Mihaly Varga, a declarat la Forumul economic Portfolio, faptul că estimările analiștilor cu privire la evoluția economică a Ungariei sunt unele optimiste.

Care e secretul Ungariei

Se așteaptă ca Ungaria să înregistreze un avans economic de 7% anul acesta. Care e explicația? Se pare că, pe fondul ratei mari de vaccinare la nivelul întregii țări, valul al patrulea al pandemiei nu va putea avea consecințe devastatoare asupra economiei. Impactul acestui nou val epidemiologic va fi unul redus, motiv pentru care economia va prospera, explică specialiștii din Ungaria.

De asemenea, oficialul de la Finanțe a mai spus că politica fiscală și monetară „trebuie să conlucreze” pentru a readuce inflația la aproximativ 3%. Inflația e deosebit de importantă pentru Ungaria, apreciază ministrul. Doar dacă rata acesteia este ținută sub control, țara va putea să evite o perioadă de recesiune.

De asemenea, Executivul de la Budapesta se așteaptă ca prețurile de consum să înceapă să scadă de la începutul anului viitor iar situația „să se normalizeze” până în vara lui 2022. Totodată, ținta de doar 3% ar urma să fie atinsă de Ungaria până la finalul lui 2022.

Cel mai probabil, nu același lucru se va întâmpla și în România. La finele lunii august, FMI spunea că România a traversat cu bine anul 2020, având o scădere economică de numai 3,9%. Practic, acest rezultat se situa peste media uniunii europene care a avut o scădere economică de 6,2%.

“Prognocăm o creştere economică de 7% în 2021 care să fie susţinută de creşterea consumului privat şi acompaniată de o creştere tranzitorie a inflaţiei. Investiţiile publice vor fi susţinute de creştere fondurilor europene în special de noul program. Deficitul de cont curent este prognozat să se reducă moderat pe termen mediu odată ce consolidarea fiscal (reducere deficitului bugetar) îşi va produce efectele, iar decelerarea creşterii economice va îndrepta economia spre nivelul de potenţial optim”, spunea FMI.

Totuși, perspectivele ar putea fi înrăutățite, din cauza evoluției nefavorabile a epidemiei în România.